CHI SAU, SRCE VING ČUN KUNG FU-A



Ving Čun je jedinstven stil borilačke veštine koji je specijalizovan za borbu iz blizine, ima brze udarce i efikasno kretanje. Jedna od ključnih metoda treninga koja se koristi u Ving Čun-u je Chi Sau, što na kineskom - kantonskom znači "lepljiva ruka".

 

Chi Sau je vežba koja se praktikuje između dva praktičara Ving Chun-a kako bi se razvila osetljivost, refleksi i sposobnost primene tehnika na fluidan i dinamičan način. U ovom postu ćemo govoriti o ulozi Chi Sau vežbe u Ving Čun treningu, njegove prednosti i kako efikasno praktikovati ovu metodu treninga.

 

Šta je Chi Sau?

Ving Čun - Chi Sau je osnovna metoda treninga u Ving Čun-u koja uključuje dva vežbača koji se dodiruju podlakticama dok vežbaju, i isprobavaju različite tehnike i pokrete. Cilj Chi Sau-a je da razvije osetljivost na pokrete protivnika, da budete u stanju da primenite svoje tehnike na brz i fluidan način. Kroz vežbanje Chi Sau-a, praktičari Ving Čuna uče da brzo i instinktivno reaguju na promene u poziciji, uglu napada i energiji protivnika.

Chi Sau se obično praktikuje u tri različita oblika:

  • jednoručni 
  • dvoručni i
  • sa zatvorenim očima, ili povezom preko očiju.
  •  

U jednoručnom Chi Sauu, jedan vežbač - praktičar koristi jednu ruku da bi se uhvatio u koštac sa rukom drugog vežbača- protivnika, tada drugi praktičar može koristi jednu ili obe ruke da bi se uključio u ruku prvog praktičara. Mogu se koristiti paralelne ili ukrštene ruke. Osnovna vežba započinje sa paralelnim rukama.

Ip Man radi jednoručni Chi Sau sa učenikom, čuvenim glumcem Brus Lijem

 

U dvoručnom Chi Sau-u, oba praktičara koriste obe ruke da se bave jedni drugima. Chi Sau sa povezom preko očiju podrazumeva da oba vežbača nose poveze za oči da bi uklonili vizuelni aspekt vežbe i da se oslanjaju isključivo na dodir i osetljivost.

Ip Man radi dvoručni Chi Sau sa učenikom, čuvenim glumcem Brus Lijem

 

Pored toga, vežba Chi Sau je takođe korisna za vežbanje direktnih udaraca. U stvari, to je jedna od najboljih praksi da vidite da li su vaši udarci ravni tokom dinamičnog pokreta.

 

Chi sau sa povezom na očima Sifu Dobrica Pavlović i moja malenkost

Prednosti Chi Sau treninga

 

1. Razvija osetljivost

Jedna od glavnih prednosti Chi Sau treninga je da razvija osetljivost. Uključivanjem u ovu vežbu, vežbači uče da osete pokrete i energiju protivnika, što im omogućava da brzo i efikasno reaguju. Osetljivost razvijena kroz Chi Sau trening takođe se proteže izvan borilačkih veština i može pomoći vežbačima u drugim oblastima njihovog života, kao što je poboljšanje njihove sposobnosti čitanja govora tela i neverbalnih znakova.

 

2. Poboljšava reflekse

Chi Sau trening pomaže da se poboljšaju refleksi tako što uči vežbače da brzo i instinktivno reaguju na promene u poziciji i energiji protivnika. Vežbanjem Chi Sau, praktičari Ving Chun-a razvijaju sposobnost da odgovore na napade brzinom i preciznošću, što je od suštinskog značaja u situacijama samoodbrane.

 

3. Poboljšava koordinaciju

Chi Sau trening takođe poboljšava koordinaciju tako što zahteva od vežbača da koordinišu svoje pokrete sa pokretima svog partnera. Kroz vežbanje Či Saua, praktičari Ving Chun-a uče da se kreću efikasno i fluidno, što može poboljšati njihovu ukupnu fizičku koordinaciju.

 

4. Gradi samopouzdanje

Kako praktičari Ving Chun-a razvijaju svoje Chi Sau veštine, postaju sve sigurniji u svoju sposobnost da se brane. Chi Sau trening pruža bezbedno i kontrolisano okruženje za praktičare da vežbaju svoje tehnike i razviju svoje veštine, što može pomoći u izgradnji samopouzdanja i samopoštovanja.

 

Efikasne metode vežbanja

 

Početi polako

Kada prvi put započnete Chi Sau trening, važno je da počnete polako i da se fokusirate na razvoj osetljivosti i koordinacije. Praktičari treba da imaju za cilj da osete pokrete svog partnera i reaguju na njih na tečan i kontrolisan način. Kako praktičari postaju bolji, opušteniji u vežbi, mogu povećati brzinu i intenzitet svojih pokreta.

 

Fokusirajte se na ispravnu tehniku

Tokom Chi Sau treninga, važno je da se fokusirate na korišćenje ispravne tehnike. Praktičari treba da imaju za cilj da koriste odgovarajuću mehaniku tela i poravnanje kako bi stvorili snagu i efikasnost u svojim pokretima. Korišćenje ispravne tehnike takođe će pomoći u sprečavanju povreda i osigurati da se vežba bezbedno izvodi.

 

Koristite različite uglove i tehnike

Da bi Chi Sau trening bio efikasniji, praktičari treba da menjaju uglove i tehnike koje koriste. Promenom ugla vežbe ili uključivanjem različitih tehnika, praktičari mogu da izgrade svoje veštine i razviju širi spektar tehnika i odgovora.

Srdačan pozdrav,

Sifu Senad S Karčić

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

OSNOVNI KORACI U UČENJU SIU NIM TAO FORME U WING CHUNU?

KAKO PRAVILNO UČITI TEHNIKE WING CHUN KUNG FU-A ?

ZAŠTO TREBA VEŽBATI "VING ČUN KUNG FU"- KOJU KORIST VEŠTINA DONOSI