OSNOVNI KORACI U UČENJU SIU NIM TAO FORME U WING CHUNU?

 

                       Tradicionalni pozdrav 

Siū Lihm Tàuh, poznata i kao Siu Nim Tao, prva je forma u sistemu Wing Chun kung fua. Ova forma se fokusira na osnovne principe, poziciju tela, disanje i relaksaciju. Evo osnovnih koraka u učenju Siu Nim Tao forme:

 

Stav

Početni korak je usvajanje odgovarajućeg stava. Stojite uspravno s’ nogama u širini ramena, kolenima blago savijenim. Ruke su opuštene i spuštene niz telo.

 

                  Udarac kreće iz srca

Pokreti ruku

Učenje Siu Nim Tao forme počinje s jednostavnim pokretima ruku. Fokusirajte se na pravilan položaj ruku, zglobova i šaka. Važno je održavati opuštene ruke, ali čvrste šake.

 

          Tan Sau - dlan koji gleda u nebo 

Pozicija tela

Učenjem forme, naučićete kako pravilno da postaviti svoje telo. Fokusirate se na ravnotežu i stabilnost dok izvodite pokrete. Važno je održavati uspravno držanje, s’ opuštenim ramenima i pravilnom postavkom stopala.

 

Disanje

Disanje ima važnu ulogu u Wing Chun-u. U Siu Nim Tao formi, koncentrišite se na duboko, opušteno disanje. Povežite svoje disanje s’ pokretima i osjećajte protok energije kroz telo.

 

            Wu Sau - čuvar carske palate 

Fokus na detalje

Kako napredujete u učenju forme, posvetite pažnju detaljima. Obratite pažnju na male promene u položajima ruku, nogu i tela. Svaki pokret treba biti izveden s preciznošću i svesnošću.

 

                            Fook Sau

Ponavljanje:

Ključno je redono vežbati Siu Nim Tao formu kako biste je usvojili. Ponavljajte pokrete i postepeno povećavajte brzinu i fluidnost izvođenja. Ova praksa pomaže u razvijanju mišićne memorije i učvršćivanju osnovnih principa.

                       Udarac dlanom

Važno je naglasiti da je učenje Wing Chun-a najbolje obavljati pod vođstvom iskusnog instruktora. On će vam moći pružiti pravilno usmeravanje, ispraviti vaše greške i pomoći vam razumeti suptilnosti ove forme. Redovna praksa, strpljenje i posvećenost ključni su za napredak u Wing Chun-u.

Srdačan pozdrav,

Sifu Senad S Karčić

Коментари

Популарни постови са овог блога

KAKO PRAVILNO UČITI TEHNIKE WING CHUN KUNG FU-A ?

ZAŠTO TREBA VEŽBATI "VING ČUN KUNG FU"- KOJU KORIST VEŠTINA DONOSI