Značaj vežbanja drvene lutke Muk Yan Jong 木人樁 u Wing Chun Kung Fu


Veliki majstor IP Man demonstrira tehnike na drvenoj lutki.


Drvena lutka Muk Yan Jong - 木人樁, poznata i kao "drvo života" ili "drvo preživljavanja", je tradicionalni kineski trening rekvizit za borilačke veštine, posebno za vežbanje Wing Chuna. 

Vežbanje na drvenoj lutki ima nekoliko važnih elemenata, uključujući sledeće:

1. Razvoj tehnike: Muk Yan Jong pruža praktičan način za vežbanje tehnika borilačkih veština, poput udaraca, blokova, klinčeva i kretanja. Uz redovno vežbanje na ovom rekvizitu, borilački umjetnici mogu poboljšati svoju tehniku i preciznost u izvođenju pokreta.

    
Slika iz privatne kolekcije, 
Sifu Dobrica Pavlović podučava me formu na drvenoj lutki.




2. Poboljšanje koordinacije: Muk Yan Jong zahteva preciznu koordinaciju između gornjeg i donjeg dela tela, što poboljšava motoričke sposobnosti i sposobnost brzog i preciznog reagovanja.

3. Razvijanje snage i izdržljivosti: vežbanje na Muk Yan Jongu zahteva upotrebu velikog broja mišića, što pomaže u razvoju snage i izdržljivosti.

4. Razvijanje samopouzdanja: Muk Yan Jong omogućava borilačkim umetnicima da vežbaju svoje tehnike i poboljšaju svoje sposobnosti bez straha od povreda, što pomaže u razvijanju samopouzdanja.

5. Meditativni učinak: Muk Yan Jong takođe može imati meditativni učinak, omogućavajući praktikantu da se usresredi na pokrete i tehniku, te da se opusti i oslobodi stresa.

U celini, vežbanje na Drvenoj lutki - Muk Yan Jongu ima brojne koristi za borilačke umetnike i pomaže u razvoju njihovih veština i sposobnosti.


Srdačan pozdrav,

Sifu Senad S Karčić

Коментари

Популарни постови са овог блога

KAKO PRAVILNO UČITI TEHNIKE WING CHUN KUNG FU-A ?

OSNOVNI KORACI U UČENJU SIU NIM TAO FORME U WING CHUNU?

ZAŠTO TREBA VEŽBATI "VING ČUN KUNG FU"- KOJU KORIST VEŠTINA DONOSI